TOEGEVOEGDE VERDIEPING DOOR SAAMHORIGHEID VAN ARCHITECTEN
Het eerste ontwerp is eerder gerealiseerd door Peter Ghijsen. Bij het neerzetten van het gebouw is toen al rekening gehouden met een derde verdieping. Toen dat moment zich aandiende, is in een studie bekeken hoe de uitbreiding het geheel kan versterken met respect voor het bestaande. Is de uitbreiding een contrasterende of harmonische toevoeging?
ONTWERP
Het karakter van het gebouw is naar verschillende zijden anders. Aan de zijde van de Terborgseweg is een verdichtende gevel gerealiseerd, die qua schaal aansluit op de overige aanwezige villa-bebouwing. Naar de andere zijde toe vouwt het bedrijf zich open. Je zou de structuur kunnen omschrijven als een opengescheurd massief. Door het openvouwen (geren) van de ruimte ontstaat er naar de andere zijde, de Koopmanslaan, een openend gebaar, met een eenduidige expressie van kantoor en studio. In de ruimte tussen de wijkende bouwvolumes ligt de centrale ontvangst- en ontsluitinghal.
Gekozen is deze reeds aanwezige structuur in de derde laag voort te zetten en zelfs extreem te maken. Dit gebeurt door een doorlopende massa te realiseren, die deels als luifel voor het eerste ontwerp fungeert. Het volume en materiaal gebruik is zodanig gekozen dat er een spanning ontstaat tussen het zien van het ontwerp als één geheel en het zien van het ontwerp als plint voor de derde verdieping. Als de kant van de Terborgseweg is bewust de spanning gezocht tussen de dichte bouwmassa en de smalle spleet van de centrale hal. Dit intrigeert.
In het interieur is de structuur van de centrale hal en de galerij-ontsluiting voor de kantoren in de uitbreiding doorgezet. Binnen deze structuur is een flexibele kantoorindeling mogelijk. De nieuwe massa is voorzien van bedrukte kunststofplaat.
Ontwerp: oktober 1999
Startbouw: januari 2000
Oplevering: april 2000
Opdrachtgever: Bouwbedrijf Aan de Stegge b.v., Twello
Constructeur: JVZ Raadgevende ingenieursburo, Deventer
Aannemer: Hardonk en Ebenau b.v., Deventer
- Tags:
- Nieuwbouw
- Verbouwing